Schoonheid in klei

 

Naan_3

Je kijkt naar een model en ziet een buitenkant. Je ziet iemands lijf, hoe hij of zij het gebruikt. Maar je ziet ook een persoon. Een ‘zelf’, hoe iemand beweegt, kijkt, reageert. Dit is ook het model. Die emotie, de snaar die een model bij je raakt kun je ook vast leggen. Dat is alleen voor jou, maar je kan het proberen vast te leggen. Daar wordt het moeilijk en interessant tegelijkertijd. Dat vangen kan een mensenleven duren.

Zoals je nu werkt is esthetisch. ‘Pleasing‘, zoals mensen het fijn vinden om naar te kijken. Zodat je waardering krijgt. Daar is niks mis mee. Je hebt een helder doel voor ogen en werkt daar naartoe. Als je zo door blijft gaan krijg je een zeer wenselijk eindresultaat, en kun je in aanzienlijke tijd geld vragen voor je werk.

Die andere vorm is poëzie. Op de rand van goed en kwaad, mooi en lelijk. Het mooie van lelijk en het lelijke van mooi. Die spanning, die wil je zoeken. De aanwijzingen die ik je daarvoor ga geven mag je aannemen of naast je neerleggen. Dat is aan jou. Maar besef je, het is geen makkelijk proces. Het kan je hele leven duren…

***

Naan_1

Onderstaande werken zijn gemaakt onder begeleiding van René Donders bij Kunstleer.

 

Naan_18