Delen met een doel

Vroeger waren het de recensenten waar je een wit voetje moest halen om je product aan het publiek te slijten. Sinds de komst van Klout.com zijn influencers de nieuwe recensenten en kun je maar beter zorgen dat er over jouw product wordt geblogd, gepost en getwitterd. Erwin van de Zande schetst in zijn laatste blogpost voor VillaMedia de steeds groter wordende invloed van persoonlijke content:

“Te veel titels zijn te afhankelijk van adverteerders. De oplossing? Redacties moeten aan retail gaan doen. Het ligt in onze natuur om te selecteren en het koren zo fraai mogelijk te presenteren. Waarom zou je die producten of diensten of bestemmingen die je kritisch hebt getest en vervolgens aanraadt ook niet aanbieden? Het is maar een kleine stap en het publiek zal het als service ervaren. Scheelt ze weer een google-search.”


[bron: http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/andere-tijden/]

Nalden veroverde zijn invloedrijke positie op het web door te bloggen over alles wat hij tof vind. Naarmate zijn blog meer bezoekers kreeg, begonnen merken hem producten aan te bieden en toe te sturen in de hoop dat hij er over zou schrijven. Nalden’s blog ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een platform voor advertorials. Nalden werd een merk en lezers vertrouwen op zijn bevindingen en ervaringen wanneer ze een product willen kopen.

In de Fashion media is het al langer gebruikelijk om een groot gedeelte van het marketing budget te besteden aan het uitdelen van free-samples om zo populaire bloggers te activeren. Hun invloed op het publiek is groot. Wanneer zij zich positief uiten over een bepaald product, laten hun trouwe lezers zich hier graag door leiden. We hebben meer vertrouwen in een onafhankelijk persoon dan in een merk. En terecht.

Anderhalf jaar geleden startte Fashionlista met een openbare favorieten tool waarmee vrouwen hun fashion items gemakkelijk met elkaar kunnen delen en elkaar kunnen volgen. Met een ‘like-button’ zoals we van Facebook kennen, maar dan geintergreerd in je eigen browser is het snel en eenvoudig om elk op internet gevonden item toe te voegen aan je favorieten.

Deze ontwikkeling zien we in een andere vorm terug komen op het nieuwe platform NUJI, gestart door Anton Meryl Nithianandan, Vincent Thome en Dean Frankhauser. NUJI borduurt voort op het idee van Fashiolista en biedt gebruikers een vereenvoudigde vorm van het concept waar Nalden destijds bekend mee werd. Producten die jij interessant vindt delen met je volgers en daar credits voor krijgen.

Self Fulfilling Prophecy

Net als bij Fashiolista struinen NUJI gebruikers het web af met een vergelijkbare ‘like-button’ en stellen een favorietenlijst samen. Het systeem van NUJI categoriseert deze favorietenlijsten per winkel en bouwt zo een schaduw-webshop. Zonder actieve medewerking van webshops ontstaat er een tweede etalage. Naarmate NUJI succesvoller wordt, wordt het voor webshops interessanter om ook hun shop binnen NUJI te promoten. Dat kan, maar daar betaal je een maandelijkse fee voor. En voilà, een verdienmodel. Een percentage van alles wat je als webshop verkoopt via NUJI gaat naar NUJI.

Gebruikers Incentive

Voor de gebruiker die het web afstruint en zijn favoriete producten deelt op NUJI zit er ook wat in. Wordt het door jouw toegevoegde product gedeeld door andere gebruikers en is de webshop waar het uit afkomstig is aangesloten? Dan krijg jij credits om te besteden in een andere – bij NUJI aangesloten – webshop. Door producten van aangesloten webshops toe te voegen aan zijn favorieten en te delen via social kanalen promoot de gebruiker zijn korting bij elkaar.

Persoonlijk advies

Bij Foodily zijn ze de gebruiker een stapje voor. Dit
favorieten-platform heeft miljoenen recepten van de meest prominente receptensites volgens een algoritme slim geïndexeerd in verschillende categorieën.

Via de website en de app kun je deze recepten doorzoeken en toevoegen aan je favorieten. Dat doe je met een groot rood hart, wat de hele website echt om liefde voor lekker eten laat draaien. Voor mij werkt het. Het maakt de hele sfeer lekker persoonlijk. Het zijn jouw favorieten.

Curatorschap

Wat Foodily, Fashiolista en NUJI gemeen hebben is dat ze jouw favorieten-lijstjes willen slijten aan andere gebruikers. Al direct op de homepage wordt je aangeboden om de favorietenlijstjes van anderen te volgen. Zodat je altijd op de hoogte bent van de lekkerste nieuwe recepten, volgens Foodily. Of de nieuwste trends. Zodat jij als gebruiker ook jouw vrienden en volgers zo snel mogelijk op de hoogte kan brengen van de nieuwste trends. Zo creeëren en monitoren ze hun eigen influencers in de crowd.

Waarom kijk ik niet gewoon onder het tabje ‘what’s new’? Waarom zou ik iemand voor willen volgen?

1. Nieuwsgierigheid

Natuurlijk is het leuk om op de hoogte te zijn wat de laatste favoriete recepten van Jamie Oliver zijn. Daarvoor zou ik hem best willen volgen, als is het maar omdat zijn gerechten vaak makkelijk en snel te bereiden zijn. En het lijstje van mijn vriendin die in een kookclubje zit is eigenlijk ook wel interessant. Dan weet ik wat ik kan verwachten.

2. Liever lui dan moe

Stel dat ik een koemelk allergie zou hebben zou het ook wel handig zijn om een paar mensen met een zelfde allergie te volgen. Als ik een gebruiker vind met vergelijkbare eetvoorkeuren, hoef ik niet telkens te zoeken. Bij een gebruiker met een zelfde alergie vertrouw ik erop dat hij de ingredienten van elk toegevoegd recept heeft gecontroleerd. Dit gaat natuurlijk ook op voor kindvriendelijke gerechten. Of de 10 beste zalmgerechten met rijst die binnen 20 minuten te bereiden zijn. Ik noem maar wat.

Voor mij, als gebruiker is het dus handig, maar wat hebben Foodily, NUJI en Fashiolista hier aan?

Alle data op het internet wordt pas informatie wanneer deze relevant is voor de gebruiker. Fasiolista, NUJI en Foodily bieden tools aan de gebruiker om die relevantie te vergroten. Als webshop of content provider moet je je plekje bij de gebruikers verdienen. Om jouw content zo snel mogelijk bij de juiste gebruiker te krijgen kun je in deze specialistische variaties op Google extra relevantie kopen.

Door grote aantallen gebruikers recepten in lijstjes te laten delen wordt er ongemerkt een grote hoeveelheid relevantie toegevoegd. Neem nu als voorbeeld de 20 recepten die met Foodily het meest zijn toegevoegd aan de standaard gedefinieerde lijst ’tasty veggie’ van 100 gebruikers. Foodily kan met een grote zekerheid zeggen dat die 20 recepten bij en meerderheid van de vegetariers in de smaak zal vallen.

Deze favorietenlijsten zijn gekoppeld aan gebruikers profielen kun je deze kennis afzetten tegen demografische gegevens van gebruikers. Zo bouw je een sterk platform voor food marketing. Deze kennis van gebruikers kun je als platform weer vermarkten, om een hele specifieke doelgroep te benaderen.

Bovengenoemde platforms bieden allen een speciale tool aan de gebruiker om zijn voorkeuren te beheren en te delen. Daarnaast bieden ze een specialistisch kanaal voor specifieke content waar ze prominente of populaire posities aan content-providers en/of retailers proberen te slijten. Zij kunnen meer traffic naar hun sites (die vaak op een advertentie-model draaien) genereren en hun advertenties nog gerichter aanbieden. Naast een handige tool voor gebruikers is het vooral een onderzoeksplatform en advertentiefeest voor marketeers.