Het levend schilderij

Ontmoet het schilderij

Stel je eens voor; aan de wand hangt een schilderij. Je loopt er langs en neemt het vluchtig in je op. Twee stappen verder stop je en zet je verbaasd een paar passen terug. De vogels in het park blijven doodstil zitten en kijken je aan. Wanneer je dichterbij komt vliegen ze verschrikt op.

Wijdoendingen wist met bovenstaande tekst Joost Veerkamp voor hun idee te strikken. Veerkamp is een vooraanstaand tekenaar in de Klare Lijn: een stijl die zich kenmerkt door strakke lijnen en een fascinatie voor architectuur.

Wat zien we op het schilderij? De stad New York in het jaar 1900. In het schilderij zien we in 365 jaar, 100 jaar verstrijken in het schilderij. De dagen verstrijken synchroon met de werkelijkheid, echter, de tijdspanne is gecomprimeerd.

Op ‘het doek’ zien we de stad groeien en ontwikkelen tot een bruisende metropool. We zien seizoenen verstrijken. We zien het dag en nacht worden. We zien verhalen die zich afspelen in de stad. De jongen die elke dag de vogels voert wordt ouder, wordt verliefd, zullen ze samen oud worden en de vogels blijven voeren? Ook zien we korte momenten, zoals een misdaad die ‘s nachts plaats vindt en ongezien voorbij gaat als er op dat moment niemand naar het schilderij kijkt.

Onmogelijk is het voor een enkele toeschouwer alle verhalen in het schilderij te ontdekken. Iedereen die het schilderij ervaart heeft een andere beleving en maakt een uniek moment mee. Ook heeft de toeschouwer invloed op wat er gebeurt in het schilderij. Maakt de kijker herrie of een plotselinge beweging? Dan vliegen de vogels geschrokken op. De man met de krant loopt geïrriteerd weg als je te lang over zijn schouder meeleest

Het Levend Schilderij / A History of Times to come.
Een interactief schilderij dat elke dag verandert en reageert op zijn omgeving.

Opdrachtgever: Wijdoendingen / Emma Solutions
Datum: (2 jaar)
Budget: 15.000 euro (later begroot op 100.000 euro inclusief sponsoring)

 

Periodiek The We Do Times

WDT_stapel_kranten_4

Om alle betrokken teamleden en geïnteresseerden op de hoogte te houden gaven we een onregelmatige krant uit, die het ontwikkelproces op een interessante manier inzichtelijk maakte.

Team

Joost Veerkamp (hoofd illustratie)
Cyril de Vroom (concept & scenario)
Naan Eldering (concept, projectorganisatie & PR)

Bram Donders (illustratie en animatie)
Bianca Ansems (animatie)
Sophie de Jong (animatie stagiaire)
Jasper Kuijpers (animatie)
Daan Berkhof (illustratie)
Rudi Nagelhout (technologie)

Publicaties: Beeldfestival Rotterdam, Omroep Brabant, Gruyter Magazine

 

Bekijk meer info over Framed, een vergelijkbaar project dat een aantal jaar later werd ontwikkeld: http://www.theverge.com/2014/7/23/5925573/framed-kickstarter-digital-picture-frame-art-store

Of wat dacht je hiervan? Als dat niet op ons werk is geïnspireerd: http://thecreatorsproject.vice.com/nl/blog/het-grootste-schilderij-van-nederland-is-er-nu-als-animatie